17/04/2024

Curs en línia de TMC

El Curs en línia de TMC (terminologia mèdica catalana) us farà endinsar de manera gradual, però ferma, en la sistemàtica de la composició i l’origen del vocabulari de les ciències mèdiques.

 

També hi podeu accedir pel portal del Col·legi de Metges de Barcelona. Les persones que hi esteu col·legiades teniu descompte!

El curs en línia de TMC és de nivell intermedi i està pensat per anar adquirint els coneixements terminològics gradualment. Ara us faig una  visita guiada del que us trobareu en entrar al Curs en línia de TMC (terminologia mèdica catalana), en la plataforma Moodle. És possible que molts de vosaltres ja conegueu aquest format interactiu utilitzat per diferents centres educatius i universitats, però crec que per als que no hi estigueu avesats pot ser una bona orientació.

 

 

Què us trobareu en primer lloc en entrar al Moodle?

Un cop us hàgiu inscrit i registrat en el curs en línia (teniu els detalls en la pàgina Cursos), el primer que us trobareu és la imatge següent,  però en forma de pantalla interactiva, amb una llista  del conjunt de temes que formen el curs (22 temes) a l’esquerra i el desglossament de cadascun dels temes a la part central.

D’aquests 22 temes de què consta el curs en línia, només hi ha dos temes de consulta simple (el Glossari i les Sigles), la resta són temes en què cal  la vostra participació; cada tema està compost per: pdf descarregables que contenen la teoria, imatges que il·lustren estructures anatòmiques quan cal i diferents models d’exercicis amb nivell progressiu de dificultat.

Començareu el curs amb 3 temes de contingut genèric, seguireu amb 15 temes específics d’anatomia i fisiologia i acabareu amb l’avaluació final.

Us recomano seguir l’ordre naturals dels temes, és a dir, de l’1 al 19; 20 i 21 quan els necessiteu i el 22, al final.

nova-imatge-curs-tmc

 

El contingut desglossat és compon de:

 • Tema 1una autoavaluació inicial, que consisteix a traduir termes de les ciències de la salut, del castellà al català, perquè us adoneu del vostre nivell en relació amb aquesta terminologia. En un sol intent! Ja comenceu a tenir material de suport.
 • Temes 2 i 3, uns temes introductoris sobre què és la terminologia, l’alfabet grec, les fonts terminològiques i la sinonímia grecollatina, que haureu de treballar amb el primer exercici del curs; ja haureu començat a comprendre la formació de termes mèdics.
 • Temes del 4 al 6, uns temes claus en què coneixereu els sufixos i prefixos mèdics, que són ESSENCIALS per dominar la composició de termes mèdics, i els termes de direcció anatòmica; tindreu el complement d’unes imatges que us ajudaran als que no compteu amb coneixements mèdics i continuareu fent exercicis FONAMENTALS per avançar amb seguretat dins el curs.
 • Temes del 7 al 19, els temes principals que conten les arrels, els sufixos i els prefixos específics dels òrgans i sistemes de l’anatomia  humana, la fisiologia i fisiopatologia bàsiques (sistemes sanguini, cardiovascular, endocrí, nerviós i dèrmic; aparells digestiu, respiratori, excretor, locomotor, reproductor masculí, reproductor femení; els sentits i termes d’anàlisis clíniques); també hi trobareu les imatges bàsiques per visualitzar amb facilitat les estructures anatòmiques de cada tema  i els exercicis PROGRESSIUS, que podreu repetir tant cops com necessiteu i sense penalització en els diferents intents. Mireu la imatge següent en la part central:

02 entrada web TM-curs en línia

 • Tema 20, el Glossari, important per comprendre alguns conceptes lingüístics i mèdics.
 • Tema 21, les Abreviacions i les Sigles mèdiques, com a informació complementària (sense exercicis).
 • Tema 22, l’Avaluació final que només podreu fer un cop i que valorarà tot el que heu anat aprenent.

 

Heu de saber que aquesta plataforma Moodle incorpora altres possibilitats d’interacció com ara: xats entre alumnes i amb el professorat (és a dir, amb mi), calendari d’activitats, notícies… tot allò important per crear grup encara que físicament no estigueu seguint el curs en el format presencial.

 

Tipus d’exercicis interactius

Us aniré mostrant altres imatges perquè vegeu el tipus d’exercicis que haureu de fer:

 • Inicialment, els primers exercicis solen fer-vos triar termes d’una llista per fer-los coincidir amb el concepte que els correspon, com en aquesta imatge:

03 entrada web TM-curs en línia

 • Un segon tipus són la tria d’una, dues o més opcions en exercicis com aquest:

04 entrada web TM-curs en línia

 • També haureu de respondre preguntes de vertader o fals
 • I al final, quan ja estareu prou preparats comencen els exercicis d’escriure vosaltres mateixos el terme que us demano en funció de la definició donada:

05 entrada web TM-curs en línia

 

Un recorregut apassionant per desxifrar la terminologia mèdica catalana, oi? Com ho veieu?

 

Teniu dubtes o comentaris? contacteu amb mi

  

Si voleu fer la inscripció, només cal un clic aquí mateix i recordeu: només 145 € per tenir una professora terminòloga durant 4 mesos al vostre ritme d’aprenentage!

 

 

Lídia Vàzquez, des de 2013 a, www.terminologiamedica.cat