25/02/2024

Què és i per a què necessito la terminologia mèdica?

La paraula clau “terminologia mèdica” és equivalent a llenguatge mèdic, és a dir, el conjunt de paraules, símbols i expressions que els professionals de la salut utilitzen en el seu treball diari.

Com que són els elements específics de comunicació d’un àmbit professional, solen ser críptics per a la majoria de persones desconeixedores de l’àmbit de la salut. Aquestes expressions concentren (com si es tractés d’un resum) conceptes complicats, que requereixen unes quantes línies per ser explicats, així per exemple cardiopatia hipotiroïdal s’explicaria amb la definició: “malaltia cardíaca que apareix com a complicació d’un hipotiroïdisme o d’un mixedema“. I ara, què signifiquen hipotiroïdisme o mixedema?

Sembla com si anar descobrint algun element de la terminologia mèdica ens portés a un pou sense fons, però això no és del tot cert.

Un cop sabut que la terminologia mèdica concentra el coneixement mèdic i és el seu canal d’expressió, hem d’investigar si hi ha algun mètode per desxifrar el significat què amaga sense haver de passar per la Facultat de Medicina.

Si el vostre objectiu apunta cap a utilitzar la terminologia mèdica amb propietat, fluïdesa i ple domini, no us negaré que necessitareu estudi i un mínim coneixement d’anatomia humana, de fisiologia i fisiopatologia, però si us ho explica una apassionada del tema com jo, tot resulta més fàcil, segur!

He tingut centenars d’alumnes que han pogut eliminar aquesta barrera comunicativa i han quedat molt contents amb els seus avenços en la matèria, la qual cosa els ha proporcionat una millora en les seves capacitats laborals i en la seva efectivitat.

De la mateixa manera, són molts els estudiants que s’inicien en les carreres de ciències i que travessen dificultats importants abans d’assumir la comprensió de la inevitable terminologia mèdica.

Pots fer el petit test que he elaborat per a tu, perquè comprovis quin és el teu nivell de comprensió del llenguatge sanitari bàsic.

Sort!

 

Encreueu les dues columnes (repetiu el número a la segona columna)

1.  micròcit

inflamació de l’apèndix

2.  hematèmesi reparació quirúrgica de l’aorta

3.  gastroptosi

inflamació del recte i de l’anus

4.  duodenectomia vasos sanguinis amb paret muscular gruixuda
5.  apendicitis estudi radiogràfic de les venes
6.  dispèpsia extirpació del duodè
7.  proctitis manca d’olfacte
8.  aortoplàstia eritròcit massa petit
9.  flebografia extirpació d’un pulmó
10. arteriola incisió de la laringe
11. venes mala digestió
12. artèries vasos sanguinis amb vàlvules
13. anòsmia

caiguda de l’estómac

14. pneumectomia

artèria petita

15. laringotomia

vòmit sanguini

 

Tens dubtes amb la solució? Contacta amb mi

Comments

  1. Carme González Bailac says

    Bon dia:
    Estic al curs de terminologia medica

  2. Marina Rueda Giannoni says

    Bon dia:
    m’agrada la terminologia medica molt.

Speak Your Mind

*

Lídia Vàzquez, des de 2013 a, www.terminologiamedica.cat